skip to Main Content
Vimeo Vs. Youtube: Coca-cola Eller äppelmust?

Vimeo vs. Youtube: Coca-cola eller äppelmust?

För några år sen skrev jag ett blogginlägg om skillnaden mellan Youtube och Vimeo. Uppenbarligen finns det många som undrar. Inlägget har med bred marginal blivit det mest visade av mina bloggtexter. Men mycket har ändrats – hög tid för en uppdatering!

Vimeo syns inte lika bra i sökresultaten som marknadsledande Youtube. De tar dessutom betalt för sina tjänster. I den här artikeln försöker jag reda ut vad det är för skillnad mellan de två största videohostingtjänsterna, och varför Youtube inte alltid vinner jämförelsen.

Det enkla svaret är att Youtube är det givna valet för den som söker en masspublik, Vimeo har de bästa redskapen för kreatörerna. Man kan också se det som konstnären Jenny Nordberg. Vid en tillställning där vi båda var föreläsare, liknade hon Youtube med Coca-cola och Vimeo med äppelmust.

Youtube – giganten
Många reflekterar inte ens över att det finns alternativ. Youtube föddes 2005 och har kommit att bli näst intill synonymt med video på nätet. När alternativen dessutom är förknippade med kostnader, blir valet för många enkelt.

Att starta en Youtubekanal är gratis och, vid första anblicken, enkelt. Tjänsten är under konstant och snabb utveckling och det är inte helt enkelt att hänga med i svängarna när möjligheter tillkommer – och försvinner!

Exempelvis har möjligheterna att redigera filmen i Youtube försvunnit. Det går heller inte längre att länka direkt från filmen till din webbplats. (För det krävs att kanalen har blivit antagen i Youtubes partnerprogram – vilket kräver 1000 prenumeranter och 4000 visningstimmar per år.)

Bland de funktioner som tillkommit på senare år finns bra verktyg för att lägga till undertexter till sina filmer, att lägga in oskärpa på delar av bilden och att få tillgång till en hyfsat stor katalog av fri musik och ljudeffekter. Youtube ägs av Google vars paradgren är att ha järnkoll på användarna. Därför är det busenkelt att få tydlig tittarstatistik. Inte bara antal visningar, utan också ålder, kön och geografisk plats.

Antalet visningar, prenumeranter, kommentarer och delningar är i Youtubes värld de tydligaste tecknen på framgång. Min personliga uppfattning är att detta kan vara ett problem. Även ett klipp som når sin publik och gör sitt jobb, framstår lätt som en loser bland alla klipp med miljonpublik.

Vimeo – kreatörernas val
Vimeo startade faktiskt året innan Youtube, 2004. I skuggan av jätten har man hittat sin egen nisch och blivit en tydlig tvåa på marknaden. Här visas filmerna på upphovsmännens, inte reklamköparnas, villkor. ”Alla” som påstår sig producera rörlig bild med kvalité, har ett konto här.

Vimeo säljer in sig med argumenten ”The highest quality video host on the planet, more control, unlimited inspiration, and everything else for your video”.

Bas-abonnemanget är gratis och begränsat (max 5 GB). Det är i betalalternativen det börjar bli intressant. Ett pro-konto som kostar 2000 kronor om året ger exempelvis tillgång till en mycket användbar reviewfunktion. Den skapar möjlighet till avancerad feedback från medarbetare och kunder under produktionsprocessen.

Här ges också tillgång till en video-on-demand-tjänst som gör det möjligt för upphovsmannen att ta betalt direkt av tittaren. Och så var det det här med äppelmust… Vimeos stilrena och reklamfria miljö är helt enkelt lite kreddigare och ballare än mainstream-Youtube. Som användare känner man sig inbjuden till ett kreativt kompisgäng.

Ur tittarens perspektiv är Vimeo bästa stället att gå till om man vill plocka de allra mest kreativa och konstnärligt framstående russinen ur världen samlade videokaka. Kanalen Staff Picks kan varmt rekommenderas. Detta är en av de allra bästa platserna på nätet för att hämta inspiration kring rörlig bild.

Fler alternativ
Det finns även tjänster för videohosting. Några som är värda att känna till är Kaltura, Wistia och Brightcove. Kaltura är mer än konkurrenterna fokuserade på utbildning, Wistia på videomarknadsföring och en aktör som Malmö Stad använder sig av Brightcove. Det ger dem bland annat möjlighet att skilja på vilka filmer som ska kunna visas externt/internt.

Avslutningsvis…
Själv hör jag till dem som gillar både Coca-cola och äppelmust. Det finns inget som hindrar att man laddar upp sina klipp på mer en ett ställe. Så som det ser ut idag kan det vara en klok strategi, särskilt eftersom det finns möjlighet att ladda upp sin film direkt på olika sociala medier och att de på olika sätt favoriserar filmerna som är uppladdade där.

/Joakim Lindhé

Back To Top