skip to Main Content

Filmare som i många år har jobbat med public service och kommersiell TV i olika yrkesroller. Peter har en gedigen erfarenhet av redaktionellt arbete.  Med erfarenhet som imageproducer på IKEA har Peter även med sig beställarens perspektiv och vet hur filmen måste anpassas för olika plattformar och visningsfönster.

Det kan låta klichéartat, men för Peter Wiren ÄR filmandet minst lika mycket en passion som ett yrke. Karriären började under 80-talet på SVT i barndomsstaden Örebro där Peter fick börja som nyhetsredigerare. När filmbilderna som de ordinarie SVT-fotograferna inte levde upp till Peters egen kvalitetsnivå, frågade han chefen om han inte också fick börja filma.

Under 90-talet släpptes Tv-reklamen fri. Nya kanaler och produktionsbolag ploppade upp och det var i Stockholm allt hände. Peter anslöt sig till den stora skaran av frilansande Tv-arbetare som hoppade mellan projekt och kanaler. Äntligen hemma i TV4 och Blåsningen i TV3 med Lennart Svahn var ett par av programprojekten.

– En gång iscensatte jag en blåsning så realistiskt att den uppburne dramatenskådisen som skulle blåsas fick ett spel och jagade mig springande på Kungsholmens gator med siktet inställt på att misshandla mig. Tack och lov var jag yngre och hade bättre kondition än honom. Senare gjorde vi om samma blåsning med en kändispastor gift med en schlagerdrottning. Denna gång med förväntat resultat.

Under 00-talet flyttade Peter till Malmö där han på SVT bland annat var producent för barnprogrammet Amigo och de första säsongerna av Robins.

Gillar att jobba med enkla medel

Bilden av Peter som filmare skulle inte vara komplett om man inte också nämnde hans stora produktion experimentella låg- eller nollbudgetfilmer – filmer som kommit till av enbart lust och en inre drivkraft.

Långfilmen Triumfens söta sötma (2014) fick stöd av Film i Skåne inom ramen för nätverket S:t Knutsgruppen. Total budget: 100 tkr. Där spelar Peter själv rollen av en dokumentärfilmare som spårar ur.

 

Mer än de flesta har Peter också koll på den strida strömmen av tekniska prylar som kommer ut på marknaden. I Videoakademin utbildar Peter bland annat i ”Filma med mobilen”-kurserna.

När han inte jobbar för Videoakademin är Peter huvudsakligen sysselsatt med längre frilansuppdrag för SVT – bland annat som inslagsproducent i kulturprogrammet Sverige och den uppmärksammade serien Nedsläckt land.

Länk IMDb

Back To Top