skip to Main Content
Mobilkameror Tar Plats I Hollywood

Mobilkameror tar plats i Hollywood

Hollywoodregissören Steven Soderbergh fortsätter att vara mobilfilmandets främsta ambassadör. Nyligen hade hans andra iphoneinspelade långfilm premiär. Filmen heter High Flying Bird och den utspelar sig i den professionella basketbollvärlden. Nyfiken? Den ligger redan på Netflix.

Under våren 2018 kom Soderberghs första iPhone-inspelade långfilm, Unsane, en psykologisk thriller med Claire Foy (ni vet, hon som spelar drottning Elisabeth i The Crown) i huvudrollen.

Unsane, som också ligger på Netflix, spelades in med iPhone 7. Med High Flying Bird har Soderbergh växlat upp till åttan. Även den här gången har han spelat in med den lite proffsigare kamera-appen Filmic Pro.

Notera att formatet är bredare än det vanliga 16:9-formatet. Soderbergh har här använt en s.k. anamorfisk försättslins som i inspelningen komprimerar bilden i sidled. Bilden expanderas i postproduktionen. Resultatet blir en mer vanlig look som tittaren förväntar sig av en spelfilm.

Det är i grunden samma teknik som lanserades med Cinemascope på 50-talet där den breda bilden skulle klämmas in på en vanlig filmremsa, men i det fallet satt en anamorfisk lins även på biografprojektorn.

För de flesta av oss finns ingen anledning att börja experimentera med anamorfiska försättslinser, men visst är det kul att det finns regissörer av Soderberghs kaliber som testar gränser och bevisar vad mobilkamerorna klarar av.  I den här intervjun från 2018 utvecklar han sin syn på att använda mobilkameror i sitt filmskapande.

 

Back To Top