skip to Main Content
Insta360 ONE X: Filma åt Alla Håll – Samtidigt!

Insta360 ONE X: Filma åt alla håll – samtidigt!

Tänk dig en kamera som filmar i 360 grader – och det är inte förrän i efterhand som du behöver välja vilket utsnitt du vill ha. Det betyder du kan filma i en händelserik miljö och vara säker på att du inte missar något!

Kameran heter Insta360 ONE X och kostar strax under femtusen kronor. För att ta upp bilden i 360 grader har den två linser riktade åt var sitt håll. Konsumentkameror av den här typen har funnits en tid för de som vill filma 360-gradersfilm för VR-glasögon. Det som är nytt här är att upplösningen är tillräckligt bra (5.7K) för att du i efterhand ska kunna välja delar av den stora bilden för att använda i en vanlig 2D-film.

Videoakademins Peter Wiren är en nybliven och entusiastisk ägare. Peter använder Insta360 ONE X regelbundet i sitt uppdrag som inslagsproducent på kulturprogrammet Sverige!, SVT. Han har kunnat konstatera att kameran gör det möjligt att snabbt och enkelt fånga in en rad olika spännande bildvinklar. Den här testfilmen där han åker på sin Vespa, spelades in på bara sex minuter.

 

– Med tanke på alla olika kameravinklar är det en förbluffande effektivitet, förklarar Peter. Det enda jag har gjort är att hålla kameran på lite olika positioner medan jag åkte. Skulle man gjort det på ”vanligt” sätt skulle man behövt ha en medhjälpare och fästa kameran på massa olika ställen. Även panoreringen vid trottoaren gjordes i efterhand.

Osynlig selfiepinne och “matrix-effekt”

En fråga som tittaren kanske ställer sig är hur kameran hålls uppe? Det sker med hjälp av en speciell selfiepinne. Tack vare en fiffig mjukvara ”städas” pinnen bort från bilden och det ser ut som att kameran svävar fritt.

Kameran har inbyggd bildstabilisering och ett flertal hisnande effekter – bl.a. den som många förknippar med Matrix. Här heter den BulletTime och du uppnår den när du roterar kameran runt dig samtidigt som du filmar i slowmotion.

Avslutningsvis ska vi tillägga att det finns en liknande kamera som heter GoPro Fusion. Den har lite sämre upplösningen är någon tusenlapp dyrare och kan lite andra konster. Vilken är bäst? Därom tvista olika testare på Youtube.

Back To Top