skip to Main Content
Filma Med Iphone Eller Android?

Filma med Iphone eller Android?

När man ska filma med mobilen råder olika förutsättningar i Iphone- och Androidvärlden. Nio kursdeltagare av tio hos Videoakademin kommer med sin Iphone. Men är Android verkligen ett sämre val? Här reder vi ut vilka skillnaderna är.

Det är inget snack. Iphones och Ipads ÄR utmärkta redskap för att producera film. De håller till nöds även för Hollywoodbruk, vilket Steven Soderbergh visade med biofilmen Unsane.

Filmen är inte inspelad med värstingen Iphone X, utan med tre stycken 7+. Bättre reklam än så kan Iphonekameran knappast få.

Hade Soderbergh kunnat spela in filmen med en Androidmobil?  Absolut! Flera prestigefyllda varumärken från den analoga fotovärlden har nu sina förpliktigande loggor på olika mobiler: Huawei/Leica, Nokia/Carl Zeiss. Det råder kapprustning på området. Alla Androidmobiler i de övre prissegmenten har idag en kamera som inte bara håller jämna steg med Iphone, utan ibland även är vassare. I våras kom Huawei med en modell med tre kameror på baksidan, sammanlagt 68 (!) megapixlar.

Möjlighet till proffsinställningar

Ett område där Apple ofta kommer till korta i jämförelserna är själva kameraappen. Flertalet av Androidmobilerna har ett PRO-läge i kameraappen som gör det möjligt att peta i detaljer med isotal, ljustemperatur etc. Iphoneanvändare som vill göra samma sak behöver köpa en mer avancerad kameraapp som t.ex. Filmic Pro. Det var den Soderbergh använde (och den finns även för Android). För de allra flesta blivande mobilfilmare är detta dock överkurs.

Stor skillnad på redigeringsappar

En stor fördel för Apple i sammanhanget är hela deras ekosystem med det utmärkta redigeringsprogrammet Imovie både i mobilen, paddan och datorn. Det kostar inget extra och räcker för de allra flesta. I Imovie har Apple lyckats hitta en bra balans mellan användarvänlighet och möjligheter.

Det saknas inte redigeringsappar för Android, tvärtom, men programmen är på olika nivåer och det går inte att ge en enda rekommendation som passar alla.

Under 2019 kommer utmärkta Adobe Premiere Rush med en app för Android (finns redan idag för iOS), vilket kommer betyda att detta för många blir ett förstahandsval. Den största fördelen är att Rush gör det möjligt att överföra påbörjade projekt från mobil till dator. Som redigeringsprogram kan man enkelt sammanfatta det med att det är ungefär som Imovie, men lite bättre.

Det mest avancerade och bästa redigeringsprogrammet för Android är annars Kinemaster (finns även för iOS). Den är förhållandevis dyr och kräver en prenumeration som kostar 40 USD om året. Motsvarande gäller numera även Cyberlink PowerDirector, som fram till nyligen var ett lågprisfynd i den här världen.

Redigera i mobilen – eller inte…

Androidanvändare som planerar att mer regelbundet producera videoinslag, bör fundera på om man nödvändigtvis behöver redigera i mobilen i stället för på datorn. Även om redigeringsprogrammet är bra, är mobilskärmen liten och jobbet blir onödigt pilligt.

Att ansluta sin Android till en dator med laddningssladden och importera filerna till ett redigeringsprogram av valfri svårighetsgrad är hur lätt som helst.

Sammanfattningsvis

Det är inte i telefonen begränsningarna finns. Både IOS- och Androidanvändare har goda möjligheter att producera film med sina enheter. Androidanvändarna behöver bara tänka till lite extra kring redigering.

 

Back To Top